DETOX SAMMANFATTNING

För att sammanfatta hela detoxen tycker jag att det gått riktigt bra.
Det har varit god mat, jag har känt mig mätt och nu i efterhand känner jag mig fräschare!
Så det är verkligen värt att göra. Och bara för att detoxen tog slut i onsdags
så har jag inte vräkt i mig allt jag "inte fått" äta. I torsdags fortsatte jag på
samma spår. Drack smoothie till frukost och åt kyckling till lunch bland annat.
Det enda jag fuskade med var en halv kopp kaffe med mjölk. Som dessutom
inte smakade speciellt bra.
 
Jag köpte mjölkprodukter i fredags (det har jag saknat mest!!) men jag
köpte faktiskt laktosfritt och ekologiskt, eftersom det känns lite bättre.
 
Patrik har ju kört samma som mig, bara att han inte druckit Aloe Vera,
och vi båda tänker fortsätta äta liknande mat. Snacka om att bli
inspirerade av sig själva. Och vet ni något som är sjukt?
Jag, som älskar rött kött, har inte ätit det sen 1-2 januari (kommer inte exakt ihåg).
Det var alltså tio dagar sedan jag åt rött kött. Har bara ätit kyckling, fisk och vegetariskt.
 
Hur ofta kan man göra detox då? Ja åtminstone en gång om året.
Jag kommer köra en gång till, troligtvis efter jag kommer hem från USA.
För det är nämligen så att Forever har kommit med ett nytt och fräscht
detox-koncept som jag är så nyfiken på att jag måste testa.
Eller nytt är det egentligen inte. Det har funnits i bland annat USA
en längre tid, men det har lanserats i Sverige nu!
 
Har ni frågor är jag visserligen ingen expert, men jag tycker det här
med kost är väldigt roligt (även träning), så fråga gärna.

DETOX DAG 7

Min sista detoxdag var i onsdags.
 
Så här såg den dagen ut:
 
Frukost: Smoothie med banan, linfrön, hallon, honung och vatten
 

1 banan, 1 msk linfrön, 1 näve hallon, 1 msk honung och 2 dl vatten.
Lägg allt i en blender och mixa slätt.
 
Mellis: 1 banan
 
Lunch: Böngryta från dag 6
 
Mellis: 1 port Ultra Shake choklad
 
Middag: Kycklingfilé med ugnsrostade rödbetor, spenat, honung och valnötter
 
600-800 g kycklingfilé, 1 kg färska rödbetor, 1 påse spenat, 3 dl valnötter,
honung efter smak.
 
Skala rödbetorna och klyfta dom. Lägg upp på en ugnsplåt och kör i
ugnen på 200 grader i ca 50 min (tills de är mjuka). Skär kycklingfilén
i tunnare skivor och stek i olivolja i stekpanna. När kycklingen och rödbetorna
är färdiga, lägg upp på tallrik tillsammans med spenat och valnötter.
Avsluta med att ringla lite honung över. Klart!
 
Det här måste jag säga var SJUKT gott! Det här blev 5 portioner.

DETOX DAG 6

Ja dag 6 för min detox var ju i tisdags, men jag har inte
riktigt haft tid att sitta här. Så bättre sent än aldrig, eller hur!?
 
Så här såg det ut.
 
Frukost: Smoothie med banan, linfrön, halllon och vatten

 
1 banan, 1 msk linfrön, 1 näve hallon och 2 dl vatten.
Lägg allt i en blender och mixa tills det blir slätt.
 
Mellis: 1 päron, 1 portion Ultra Shake choklad
 
Lunch: Torsk med hasselnötskrisp från dag 5
 
Middag: Böngryta
 
 
1-2 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 1 fänkål, 2 morötter,
3 cm färsk ingefära, 2 burkar krossad tomat, 2 burkar kidneybönor,
2 tsk gurkmeja, 1 msk rosmarin och 2 krm chilipeppar.
 
Hacka gul lök, vitlök, morötter och fänkål. Fräs dem i en kastrull
i olivolja. Tillsätt finhackad ingefära och sedan resten av ingridienserna.
Låt det koka i ca 30-40 min. Smaka av, om du vill ha mer hetta, ha
i 1 tsk sambal oelek, det hade jag. Färdigt!
 
Kvällsmellis: Dadlar, tomater och oliver

DETOX DAG 5

Inte långt kvar på detoxen nu. Vet ni vad jag saknar mest? Mjölkprodukter! Förstå ett glas med iskall mjölk. Jaja, jag står ut en stund till. Jävlar den som ger sig.

Dag fem såg ut så här.

Frukost: banan- och blåbärssmoothie

1 banan, 1 dl blåbär, 1 msk linfrön, 1 msk honung, 2 dl vatten

Mixa allt i mixern så får du ett stort glas!

Mellanmål: 1 avokado, 8 kalamataoliver

Lunch: morots- och mandelsoppa från dag 4

Middag: torsk med hasselnötskrisp

600 g torsk, 500 g haricot verts, 500 g färsk broccoli salt, peppar, 2 dl hasselnötter, 1 msk olivolja, saft från 0,5 citron, 1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 125 grader. Krydda fisken med salt och peppar, och stek den i ugnen i lite olivolja i ca 25-30 min. Koka broccolin och haricot verten mjuka. Mixa eller finhacka hasselnötterna. Blanda dom med olivolja, citronsaft och en pressad vitlök. Färdigt! Servera allt tillsammans.

Kvällsmellis: dadlar


 

DETOX DAG 4

Fjärde dagen igår. Den såg ut så här:

Frukost: smoothie med banan, vatten, Ultra Shake protein choklad, linfrön och hallon 

1 banan, 2 dl vatten, 0,5 skopa Ultra Shake choklad, 1 msk linfrön, 1 näve hallon. Mixa alla ingredienser!

Mellanmål: dadlar

Lunch: morots- och mandelsoppa

2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 6 morötter, 1,5 liter vatten, 1 msk koriander, 2 msk persilja och ca 100 g mandel.

Hacka lök och vitlök, skala och skiva morot och lägg i kastrull, koka upp med vattnet. Lägg i kryddorna och låt koka ca 30 min. Under tiden skållade jag min mandel (vet inte om man egentligen måste det). När det kokat klart och är mjukt så lägg i mandel och mixa sedan! Om du vill ha lösare konsistens, tillsätt mer vatten och värm på igen. 

Mellanmål: dadlar och honungsmelon

Middag blev det ingen för jag var inte så sugen/hungrig. Slarvigt! Men jag tog lite melon, dadlar och nötter.


DETOX DAG 3

Så här såg dag tre ut på min detox:
 
Frukost: Smoothite med jordgubbar, hallon, blåbär och vatten.
 
Mellanmål: 1 banan
 
Lunch: Linssoppa från dag dag 2
 
Mellanmål: Torkade dadlar, några kalamataoliver
 
Middag: Kycklingburgare
 
 
500 g kycklingfilé, romansallad (efter smak), tomat, gurka
och paprika (efter smak det med). 400 g krossad tomat,
2 vitlöksklyftor, 1 rödlök, 1 msk färsk basilika.
 
Jag gjorde en grillsås till "burgaren" som innehåller
krossad tomat, vitlök, rödlök och basilika. Börja med den.
Hacka löken och blanda sedan alla ingridienser i en
kastrull. Koka upp och låt småputtra i ca 30-40 min,
så att såsen blir mer "fast".
 
Kycklingfiléerna skar jag i tunnare skivor, delade på mitten.
Penslade dem sedan med olivolja, salt, peppar och cayennepeppar.
Sen in i ugnen ca 20-25 min.
 
Färdigt! Det ska bara läggas upp, och det gör du ju hur du vill.
Jag la två salladsblad i botten, sedan kycklingen, grillsåsen,
och sen toppa med grönsaker och ett till salladsblad.
 
Detta blev 2 portioner (blev sås över dock).
 
Kvällsmellis: Dadlar, nötter och kalamataoliver
 
 
 Mitt lördagsgodis ;-)

DETOX DAG 2

Dag två på detoxen igår. Det gick bra det med, men däremot fick
jag ett fruktansvärt sötsug, eller sug efter vad som helst nästan,
igår kväll. Men jag stoppade i mig frukt och oliver, så till slut gick det över.
 
Så här såg dagen ut igår.
 
Frukost: Smoothie med banan, ingefära, linfrön, hallon och blåbär.
 
Ser i stort sett ut som samma smoothie från första dagen,
men det är faktiskt en annan!
 
2 bananer, 1 cm färsk ingefära, 1 msk linfrön,
1 näve hallon, 1 näve blåbär och ca 1-2 dl vatten.
 
Stoppa i allt i mixern (hacka ingefäran i lite mindre bitar först),
och mixa tills allt blir slätt. Det blev 2 normalstora glas.
 
Mellanmål: 1 avokado
 
Lunch: Torskrygg från dag 1
 
Mellanmål: 1 äpple, 2 tomater och 6 kalamataoliver
 
Middag: Linssoppa
 
1 liter vatten, 2,5 dl röda linser, 1 gul lök, 1 morot, 1 palsternacka,
0,5 tsk timjan, 1 tsk gurkmeja, 500 g krossad tomat
 
Hacka löken och skär morot och palsternacka i tärningar.
Fräs grönsakerna en stund i lite olivolja, i en kastrull.
Skölj linserna och tillsätt dom i kastrullen. Tillsätt sedan vattnet
och kryddorna. Vänta med tomaterna. Låt det småkoka i 45 min.
Tillsätt de krossade tomaterna och se till att allt blir varmt innan
du ska äta. Man kan, om man vill, mixa soppan, det gjorde jag.
Men annars låter man den vara som den är.
 
Kvällsmellis: 1 päron, 1 äpple, 2 msk osötat jordnötssmör och 6 kalamataoliver

DETOX DAG 1

Igår körde jag min första detoxdag. Det var inte så tungt som
jag trodde det skulle vara. Jag har ändå blivit mätt på det jag ätit,
vilket var min största "rädsla" - att gå hungrig.
 
Så här såg dagen ut:
 
Frukost: C-vitamin smoothie
 
1 ananas, 2 nävar jordgubbar och 1 näve blåbär.
 
Ta bort skal och den hårda "kärnan" från ananasen.
Skär den i mindre bitar och stoppa i mixern. Lägg i jordgubbar
och blåbär också. Mixa! Detta blev två stora glas.
 
Mellanmål: 1 banan och 1 avokado
 
Lunch: Grön ärtsoppa
 
 
1 gul lök, 1 msk olivolja, 4 dl vatten, 300 g ärtor, salt och peppar.
 
Hacka löken och fräs den i olivolja i en kastrull. Tillsätt ärtor,
vatten och salt. Koka upp och låt koka i 3 min.
Mixa sedan soppan slät och smaka av med svartpeppar.
Det här blev två stora portioner.
 
Mellanmål: 2 morötter och 1 msk osötat jordnötssmör
 
Middag: Stekt torskrygg på spenat- och quinoabädd
 
 
4 st torskryggfiléer, 2 dl quinoa, spenat efter smak
salt och peppar, honung och pinjenötter.
 
Koka upp vattnet till quinoan (3 1/4 dl vatten till 2 dl).
Skölj quinoan i ljummet vatten. När vattnet kokat
upp, lägg i quinoan och låt sjuda i 15 min.
När quinoan är klar, blanda i salt och låt den vila
i ca 5 min innan servering.
 
Stek torskryggen i lite olivolja och krydda med salt,
peppar och eventuellt cayennepeppar.
 
Lägg upp bladspenat på en tallrik. Fortsätt med
quinoan ovanpå. Lägg sedan dit torsken och toppa
den med lite flytande honung och pinjenötter.
 
Detta blev fyra portioner.
 
Kvällsmellis: 1 banan, 1 äpple och 1 liten skål nötter

DETOX!

Innan jul och nyår bestämde jag mig för att köra en detox efter storhelgerna.
Varför ska man köra en detox? Tja, det finns många olika anledningar,
men den främsta tycker jag är att rensa kroppen från slaggprodukter,
giftiga ämnen och annat som vi inte behöver ha i oss.
 
Och det är därför jag har valt att göra en detox. Även för att det hjälper
kroppen att bli basisk igen. Mycket av det vi äter försurar vår kropp,
och då kan det vara bra att göra den basisk igen. När vi går försurade
tar kroppen av sina egna resurser för att återfå pH-balansen,
bland annat magnesium från musklerna och kalcium från skelettet.
Går vi försurade länge säger det sig självt att en vacker dag tar resurerna slut.
Det sker förmodligen inte imorgon och inte nästa vecka, men när vi blir äldre.
 
Våra försurade kroppar brukar ofta också kunna vara orsak till många olika sjukdomar.
 
Jag tänkte dela med mig av min detox, som jag kommer köra under 7 dagar.
Känner jag att jag mår riktigt bra av det blir jag förmodligen inspirerad att
fortsätta äta liknande i fortsättningen.
 
Jag kör min detox med Aloe Vera Gel, och med andra kosttillskott
från Forever. Men det är ju så klart inget måste. Aloe Veran är ju
i sig pH-balanserande och hjälper till att rensa tarmen, så för mig
är det självklart att dricka den i min detox.
 
Saker som är bra att äta:
Frukter och grönsaker (gärna ekologiskt)
Nötter och frön
Fisk och kyckling (i måttlig mängd)
Bönor, linser, quinoa, bovete och tofu
Bra fetter från t.ex. olivolja
Vatten i stora mängder
 
Saker du bör undvika:
Rött kött
Mjölkprodukter
Mjöl
Bröd
Pasta
Ris
Socker
Kaffe
Svart te
Halvfabrikat
Alkohol
Tobak
Stress
 
Jag tänkte försöka skriva ut dag för dag vad jag äter och dricker osv,
så kanske jag inspirerar någon annan också ;-)
 










RSS 2.0